Ciecierzyca - 1kg
- RN1336_1KG
- Manufacturer: Plenus NATURA
- Weight: 1 kg
-
Availability:
Exists
- szt.
- 9.90 zł / szt.
Produkty w promocji: | No |
Wysyłka 24h: | Yes |
Produkty: | Fasola /Groch |
Cecha: | Ziarno |
Przeznaczenie: | Kuchnia Indyjska, Kuchnia Wegetariańska |
Gramatura: | 1kg |
Z dodatkami: | No |
Z hibiskusem: | No |
Ciecierzyca - 1kg
Ciecierzyca jest rośliną z grupy motylkowatych z rodziny bobowatych. Zwyczajowe nazwy tej rośliny to cieciorka lub groch włoski. Ziarne ciecierzycy znane są od wieków w krajach basenu Morza Śródziemnego i na terenie Azji. Z ugotowanych i zmielonych nasion ciecierzycy przygotowuje się humus - rodzaj pasty, która wykorzystywana jest do smarowania pieczywa, bądź jako dodatek do różnego rodzaju mięs. Ziarna ciecierzycy po ugotowaniu stanowią atrakcyjny dodatek do sałat i dań warzywnych. Z ciecierzycy można przygotować sycącą zupę o właściwościach rozgrzewających.
Sposób użycia:
Przed rozpoczęciem gotowania ciecierzycę należy namoczyć przez około 10-12h. Namoczone nasiona należy gotować, aż staną się miękkie - proces ten trwa około 1,5h. Po tym czasie nasiona nadają się do dalszej obróbki.
Wartość odżywcza produktu w 100g:
Wartość energetyczna: 1582kJ / 378kcal
Tłuszcz: 6,04g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6g
Węglowodany: 62,95g - w tym cukry 10,7g
Błonnik: 12,2g
Białko: 20,47g
Sól: 0,06g
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Kraj pochodzenia:
Kanada
Skład:
100% ziarna ciecierzycy
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać gluten, jaja, orzechy, soję, mleko, seler, gorczycę, sezam, dwutlenek siarki i pochodne wyżej wymienionych.