Mak niebieski czystość 99.9% 1kg
- RN1306_1KG
- Producent: Plenus NATURA
- Waga: 1 kg
-
Dostępność:
Towar fizycznie na magazynie. Wysyłka 24h
- szt.
- 25,90 zł / szt.
Produkty w promocji: | Nie |
Wysyłka 24h: | Tak |
Produkty: | Nasiona |
Cecha: | Ziarno |
Przeznaczenie: | Pieczenie Chleba Bezglutenowego, Pieczenie Chleba Tradycyjnego, Wypieki Słodkie |
Gramatura: | 1kg |
Z dodatkami: | Nie |
Z hibiskusem: | Nie |
Mak niebieski - 1kg
Mak to roślina, która występuje prawie tylko wyłącznie na półkuli północnej. Znana jest od wieków. Ze względu na piękne kwiaty uprawiana jest również jako roślina ozdobna. Chociaż przeważnie kojarzy się z wielkanocnymi mazurkami i bożonoarodzeniowymi makowcami to mak możemy wykorzystywać przez cały rok. Ziarna maku wykorzystywane są jako słodki farsz do drożdżówek i placków, a także jako posypka do ciast, chleba i bułek. To obowiązkowy składnik goszczącej na wielu wigilijnych stołach potrawy - kutii, która jest przygotowywana z maku, pszenicy i miodu.
Sposób użycia:
Można używać w postaci surowej jako posypka lub przyprawa. W celu przyrządzenia masy makowej należy mak najpierw namoczyć przez kilka godzin, po czym dokładnie odsączyć i osuszyć, a następnie zmielić. Tak przygotowaną masę można zastosować do ciasta, bądź bułek.
Wartość odżywcza produktu w 100g:
Wartość energetyczna: 2000kJ / 478kcal
Tłuszcz: 42,9g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,5g
Węglowodany: 24,7g - w tym cukry 1,4g
Błonnik: 20,5g
Białko: 20,1g
Sól: 0,02g
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Kraj pochodzenia:
Czechy
Skład:
100% mak niebieski
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać gluten, jaja, orzechy, soję, mleko, seler, gorczycę, sezam, dwutlenek siarki i pochodne wyżej wymienionych.